Rijexamen motor

Het motorexamen bestaat uit twee aparte praktijkexamens: voertuigbeheersing en verkeersdeelneming.

Voertuigbeheersing

Eerst moet je examen voertuigbeheersing doen (20 minuten, 110 euro). Je leert tijdens het lessen 12 oefeningen met pionnen (bijzondere verrichtingen), waarvan je er tijdens dit examen 7 moet uitvoeren. Denk daarbij aan dingen als 8-tjes rijden, slalommen, remoefeningen, etc. De examinator toetst of je de motor beheerst. Dit examen vindt plaats op een parkeerterrein van het CBR ergens in de regio. Voor dit examen voertuigbeheersing heb je geen theorie nodig! Als je dit examen hebt gehaald, is het resultaat een jaar geldig.

Verkeersdeelneming

Het tweede examen is verkeersdeelneming (55 minuten, 210 euro). Om dit te kunnen doen moet je je theorie-examen hebben gehaald en geslaagd zijn voor het examen bijzondere verrichtingen.

 

Eerst maak je kennis met de examinator, die uitlegt hoe het examen verloopt. Hij controleert ook of je geslaagd bent voor je theorie-examen. Op het parkeerterrein doe je een ogentest (kenteken lezen van auto van 25 meter afstand).

Daarna stelt de examinator enkele vragen over de motor, bijvoorbeeld over de remmen of de banden. Hierna begint de rit van zo’n 35 minuten. De examinator rijdt in zijn eigen auto achter je aan. Naast de examinator zit je rijinstructeur, die geeft je onderweg de aanwijzingen en opdrachten via het ontvangertje in je helm. De examinator toetst of je veilig en zelfstandig kan rijden, en of je voldoende rekening houdt met andere weggebruikers. Hij let onder meer op kijkgedrag, je plaats op de weg, of je de verkeersregels goed toepast en of je ook in het verkeer de motor beheerst.  Helemaal foutloos rijden hoeft niet, het gaat om het totaalbeeld! Belangrijk is hoe je reageert op het overige verkeer en of je situaties meester bent. Direct na afloop krijg je de uitslag.

 

Kosten

– Een motorrijles kost 43 euro.
– Het praktijkexamen AVB kost 110 euro 
– Het examen AVD 210 euro.