Start vandaag nog met
rijlessen bij Rijschool Reches!

Vragen over de auto:

Wanneer mag ik beginnen met lessen?

Je mag beginnen met lessen als je 16,5 jaar bent. Vanaf die leeftijd mag je ook theorie-examen doen. Als je 17 bent mag je praktijkexamen doen. Als je slaagt voor je rijexamen als je nog geen 18 bent, mag je tot je 18de rijden onder begeleiding. (Meer informatie: www.2todrive.nl)

Moet ik mijn theorie-examen halen voor ik begin met lessen?

Nee, dat is niet nodig. Je hebt het theoriecertificaat pas nodig als je praktijkexamen gaat doen.  Vaak is het prettiger om met de theorie te beginnen als je al een paar rijlessen hebt gehad: door de praktijkervaring in het verkeer begrijp je de theorie veel beter.   

Hoe regel ik mijn theorie-examen?
Het theorie-examen moet je zelf regelen. Je gaat naar mijn.cbr.nl en logt in met je DigiD. Je kiest uit de lijst een voor jou geschikte locatie en dag om examen te doen. Het maken van een reservering kost 31,25 euro, die je van tevoren via IDEAL betaalt. Het theoriecertificaat is 1,5 jaar geldig.
Hoeveel lessen heb ik nodig?
Dat is eigenlijk niet precies te zeggen van tevoren, want iedereen is anders. Een normaal gemiddelde is zo’n dertig lessen. Maar het kan soms ook minder zijn, en soms meer.
Word ik thuis opgehaald en teruggebracht?
Jazeker, tenzij je zelf anders aangeeft. Sommige leerlingen willen bijvoorbeeld bij school worden opgehaald of gebracht, bij een van de ouders of bv. op het station of in de stad.
Geven jullie ook theorieles?
Nee. De meeste leerlingen komen een heel eind met een theorieboek en een cd om examens mee te oefenen. Een theorieboek met cd kun je wel makkelijk via ons aanschaffen. En als je vragen hebt over de theorie, kun je die altijd tijdens de les stellen.
Ik woon niet in Vught of Den Bosch, kan ik dan toch bij jullie lessen?
Ja hoor, dat kan. Als een leerling echt ver weg woont en het niet handig is om op en neer te rijden voor een les, kunnen we bijvoorbeeld afspreken dat de les begint en eindigt op het station in Den Bosch, of een andere centraal gelegen plek.
Hebben jullie ook spoedcursussen?
Nee. Wel is het mogelijk om meerdere keren per week te lessen, dat is afhankelijk van je eigen agenda. Als je vaker per week tijd hebt om te lessen, is dat soms best fijn.
Hebben jullie ook pakketten?
Nee, maar er komen regelmatig speciale acties en aanbiedingen voorbij. Hou die in de gaten! Ook geldt nog steeds: wie een nieuwe klant aanbrengt, krijgt een gratis les.
Is er een wachtlijst?
Meestal niet. Neem gewoon contact op, het liefst telefonisch, dan kunnen we meteen in de agenda’s kijken voor een afspraak.
Ik zie dat het slagingspercentage niet zo hoog is. Wat betekent dat voor mijn kansen om te slagen voor mijn rijexamen?

Het slagingspercentage wordt gepubliceerd door het CBR, dat alle statistieken bijhoudt. Daarom verandert het slagingspercentage ook elke drie maanden. Omdat ik iedereen als leerling accepteer en geen selectie maak, heb ik ook leerlingen in de auto die wat meer moeite hebben met de lessen en langer tijd nodig hebben om te slagen. Dat zie je soms terug in het slagingspercentage.
Ook is bij rijschool Reches een tussentijdse (TTT) toets (170 euro) niet verplicht: het is aan de leerling zelf om te bepalen of hij of zij zo’n TTT wil. Volgens het CBR stijgt de kans van slagen met een TTT met 20%. Als je de eerste keer zakt en daarna nog een keer op moet, is je kans echter ook 20 % hoger, en daarom kiezen veel leerlingen niet voor de TTT. (Het rij-examen kost 200 euro).
Verder kun je natuurlijk heel veel lessen nemen, zodat het slagingspercentage omhoog gaat. Maar ik geloof meer in een realistische balans tussen de hoeveelheid lessen en een kans van slagen.

Vragen over de motor:

Moet ik opnieuw theorie doen als ik motorrijles wil nemen?

Ja, dat wel. Voor elke categorie rijbewijs moet je apart theorie-examen doen. Als je al een autorijbewijs hebt, mag je wel beginnen met lessen op de motor zonder theorie. Je moet het theoriebewijs WEL op zak hebben om examen (AVD) te kunnen doen. 

Hoe zit het met motorcategorieën en leeftijd, dat schijnt ingewikkeld te zijn?

Ja, dat is inderdaad best ingewikkeld. Voor de motor heb je drie verschillende rijbewijzen: voor de lichte motor (A1, vanaf 18), de middelzware motor (A2, vanaf 20) en de zware motor (A, vanaf 21). De regels rond de verschillende categorieën en rijbewijzen zijn nog niet zo lang geleden weer veranderd. Als je daar meer over wilt weten: op de site van het CBR (mijncbr.nl) staat een goede en heldere uitleg (klik op het motortje).  

Heb ik speciale kleding nodig voor de motorrijles?

Nee, dat is niet nodig. We hebben motorkleding (jassen en broeken) in verschillende maten, net als helmen en handschoenen, dus er is altijd wel iets dat jou past. Voor het examen zijn wel kledingvoorschriften: zo moet je onder meer motorlaarzen dragen. Die moet je dus op een gegeven moment wel aanschaffen. Natuurlijk mag je ook eigen kleding en helm gebruiken, als je die al hebt! 

Kan de les ook doorgaan als het slecht weer is?

In principe wordt het hele jaar door gelest, ook op de motor. Maar soms is het in de winter echt te slecht weer; denk bijvoorbeeld aan storm, slagregens, sneeuw en ijzel. Dan is het niet verantwoord om op twee wielen te rijden. Als je motorrijles wilt nemen, is het slimmer om in het voorjaar te beginnen…

Ik zie soms meerdere lesmotoren samen rijden. Les jij ook met meer mensen tegelijk?

Nee, hier zijn de lessen individueel, zodat alle aandacht voor de leerling is. Tijdens de eerste paar lessen rijdt de instructeur mee achterop de motor, later meestal in de leswagen achter de motor. Soms rijdt de instructeur zelf op de eigen motor mee! Hij geeft onderweg aanwijzingen en opdrachten via het ontvangertje in je helm.  

Word ik met de motor ook thuis opgehaald?

Nee, dat gaat niet. De motoren staan op een vaste locatie in Vught, waar de leerling ook passende motorkleding kan uitzoeken. En de instructeur kan natuurlijk niet met twee voertuigen tegelijk naar de leerling toe rijden!

Contact opnemen

Staat jouw vraag er niet bij? Stel je vraag dan via het contactformulier, je krijgt zo snel mogelijk antwoord.

Vragen over autorijbewijs

Hiernaast vind je een selectie van de meest gestelde vragen, ook over de autorijlessen. Toch kan het zijn dat je meer wil weten. Lees alles over het examen of vul het contactformulier in.

Vragen over motorrijbewijs

Hiernaast vind je een selectie van de meest gestelde vragen, ook over de motorijlessen. Toch kan het zijn dat je meer wil weten. Lees alles over het motorexamen of vul het contactformulier in.