Rijexamen auto

Als het zo ver is, vraagt de instructeur het examen aan. Dat doet hij meestal bijtijds, want soms kan er een lange wachttijd zijn voor de examens. Het is belangrijk om goed te overleggen over wanneer je wel en niet beschikbaar bent: je kunt het examen, als het eenmaal is aangevraagd, niet afzeggen omdat je verkouden bent! 

Het examen kost 200 euro, die betaal je bij aanvraag. Het tarief van het CBR (2021) is 120 euro. Daar komt 80 euro bij omdat de rijschool in totaal met het examen twee uur kwijt is.    

De leerling moet de rijschool machtigen (dat kan op mijn.cbr.nl), zodat deze het examen kan aanvragen. Op mijn.cbr.nl moet je ook een zogeheten ‘eigen verklaring’ invullen, dat kost 39,30 euro. Je kunt op de site via IDEAL betalen. Al deze informatie komt automatisch bij de rijschool en de leerling terug via de mail, zodat de aanvraag kan worden gedaan.    

Op de dag zelf word je opgehaald door de rijschool en rijd je zelf naar het examencentrum van het CBR in Den Bosch (Hambakenwetering 13a).

Het praktijkexamen duurt 55 minuten. Eerst maak je kennis met de examinator, die uitlegt hoe het examen verloopt. Hij controleert ook of je geslaagd bent voor je theorie-examen. Op het parkeerterrein doe je een ogentest (kenteken lezen van auto van 25 meter afstand).

Daarna stelt de examinator enkele vragen over de auto (bv. over de banden of over iets onder de motorkap). Dan begint de rit. Een deel hiervan (ca. 10 tot 15 minuten) rijd je zelfstandig naar een bepaalde bestemming, bijvoorbeeld met navigatie.

De  examinator toetst of je veilig en zelfstandig kan rijden, en of je voldoende rekening houdt met andere weggebruikers. Hij let onder meer op dingen als je beheersing van de auto, kijkgedrag, of je goed voorrang verleent, inhalen, in- en uitvoegen, rijden op kruispunten en rotondes en bijzondere verrichtingen. Helemaal foutloos rijden hoeft niet, het gaat om het totaalbeeld! Belangrijk is hoe je reageert op het overige verkeer en of je situaties meester bent. Direct na afloop krijg je de uitslag.      

Kosten

– Een autorijles kost 43 euro.
– Het praktijkexamen kost 200 euro.
– Een tussentijdse toets (optioneel) kost 170 euro

De lespakketten die Rijschool Reches aanbiedt:

20 autorijlessen inclusief examen voor 880 euro!
– 30 autorijlessen inclusief examen voor 1290 euro!